Vinterlagre bobilen din? Her er noen gode råd!
Skal bilen lagres ute, og ikke under tak, er det flere ting man bør tenke på. Ved utendørs lagring vil bobilen være utsatt for store temperaturskifter og nedbør. Snø på bobilen tetter fort luker for ventilasjon samtidig som at vekten kan bli et problem med tung, våt snø og is. Biltaket tåler ganske mye tørr snø, men så fort det blir mildvær øker vekten betraktelig.
Med skiftende tørt/kaldt og mildt/fuktig vær kan det bli isdannelse av smeltevannet som igjen kan føre til frostsprengning i luker, skjøter og rør. Sørg derfor for å se etter bilen ofte! Skal du måke av taket må du huske på at alle luker er laget av acrylplast som blir sprøtt og som da vil tåle ekstra lite. Vær påpasselig med alt utstyr montert på taket, – det er fort gjort å «ta det» med spaden eller kosten.
OBS: Det er lurt å lagre bilen med en liten helling slik at det er høydeforskjell foran og bak. På den måten får regn- og smeltevann mulighet til å renne av.
Ta en titt på denne videoen. Her gir Bente deg sine beste råd…
Det er ingen tvil om at lagring innendørs i noen varmegrader og med tilgang til strøm er det aller beste for bilen. Etter hvert som bobilsalget har økt ser man også at eiere av tomme haller og lager har blitt bevisst dette markedet. Prisene varierer mye i forhold til lokasjon. Det kan være lurt å sjekke mulighetene på småsteder utenfor bykjernene om man kun bruker bilen i sommerhalvåret.
Uansett type vinterlagring, her er 8 gode tips:
Tøm ut ferskvann og spillvann
Pass på at du får tømt alt av kraner i tillegg til tankene. Ikke glem dusjen, vasken og kranene på badet, toalettet og kjøkkenet. Åpne kranene og blås inn i dem for å få ut de siste vannperlene.
Rengjør kjøleskap, fryser, skuffer og skap
Vask ut skikkelig, så det ikke ligger igjen smuler og matrester i skap og skuffer. Da kan du unngå å få besøk av mus og andre skadedyr i løpet av vinteren.
La dørene på kjøl og frys stå i luftestilling.
Bruk fuktsluker i innredningen
Ta vare på interiøret og sett inn en fuktsluker som trekker til seg fuktigheten. Det er lurt å ta inn løse puter, håndklær og sengetøy.
Rengjør toalettet
Ta ut toalettkassetten og rengjør den godt. Smør gjerne gummipakningen, så unngår du at pakningen tørker.
Sjekk batteriene
Påse at spenningen på batteriene er ok (bruk multimeter), og sørg for at batterier med vann er fylt opp. Husk at batteriene har bedre av å stå kaldt enn varmt. Har du en vedlikeholdslader, bruk den. Hvis ikke bør du ta av klemmene eller skru av hovedstrømbryteren.
Sjekk og smør alle låser og gummilister
Bruk låsolje på samtlige dørlåser. Sjekk også at andre gummilister, som vinduslistene, ikke er tørre.
Sjekk gassrom og slanger
Se over gass-slangene og for eventuelle sprekker. Er slangene mer enn tre år gamle bør de byttes ut. Sjekk datostemplingen.
Fyll opp dieseltanken
Da slipper du kondensproblemer i det fuktige og kalde vinterværet.
PS. Har du en eldre bobil kan det være lurt med oljeskift og service før vinteren.
Følger du disse rådene kan du gå vinteren trygt i møte. God vinter!